• Αντιμετωπίστε την κυτταρίτιδα απλά!

  Αντιμετωπίστε την κυτταρίτιδα απλά!

  Τι είναι λοιπόν η κυτταρίτιδα?

  Όψη φλοιού πορτοκαλιού ή αλλιώς κυτταρίτιδα. Όπως και να την αποκαλέσεις είναι εξίσου ενοχλητική και αντιαισθητική. Ο όρος κυτταρίτιδα προέρχεται από την ελληνική λέξη «κυτταρίτις», που σηµαίνει φλεγµονή του συνδετικού ιστού και εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς, στο στομάχι, στην κοιλιά, στις γάμπες και στα χέρια.

  Κυτταρίτιδα και υγεία

  Η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα, πολλές φορές σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα στον οργανισμό, όπως επιβράδυνση του μεταβολισμού, της κυκλοφορίας της λέμφου και του αίματος και σε σπανιότερες περιπτώσεις επιπλοκές στον θυρεοειδή, τα νεφρά και το συκώτι.

  Γιατί οι άνδρες δεν έχουν κυτταρίτιδα?

  Κατ’ αρχάς η γυναικεία επιδερμίδα είναι πολύ πιο λεπτή από την ανδρική.Το πάνω τμήμα του υποδόριου ιστού (που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα) αποτελείται από μεγάλα λιποκύτταρα, ενώ οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού έχουν κάθετη διάταξη προς τα κάτω και τοξοειδή προς τα πάνω. Έτσι, όταν αλλάζει η εμφάνιση της επιδερμίδας, αλλάζουν σχήμα και τα λιποκύτταρα. Αντίθετα, στους άνδρες η επιδερμίδα είναι πιο παχιά, το άνω τμήμα του υποδόριου ιστού λεπτότερο, το χόριο παχύτερο και οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού διασταυρώνονται με τρόπο ώστε τα λιπώδη κύτταρα να παραμένουν μικρά και ανθεκτικά στην πίεση.

  Όσο μεγαλώνω αυξάνεται το πρόβλημα?

  Μέχρι τα 30 έτη η πυκνότητα του δέρματος είναι πιο μεγάλη από ποτέ, αλλά παρ’ όλα αυτά η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι παρούσα και πριν τα 30. Από τα 40 και μετά το δέρμα,αρχίζει να χαλαρώνει λόγω της μείωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Έτσι, οι προεξοχές των λιποκυττάρων, που είναι αποθηκευμένα κάτω από το δέρμα, φαίνονται πιο έντονες, με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να γίνεται πιο ορατή.

  Πως θα την αντιμετωπίσω?

  Το βασικότερο όλων είναι η διατροφή.Αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη, το αλάτι και τη ζάχαρη και προτιμάμε πιο υγιεινές τροφές, φρούτα και λαχανικά, που θα βοηθήσουν να τονωθούν οι μύες και να καταπολεμηθεί το λίπος. Πιο «πολύτιμα» στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας θεωρούνται τα πλούσια σε νερό φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το αγγούρι, το μαρούλι, η ρόκα, τα κολοκυθάκια και τα άγρια χόρτα. Αυτά φαίνεται πως εντείνουν τη διούρηση και συνεπώς εμποδίζουν το οίδημα λόγω κατακράτησης νερού. Επίσης, φαίνεται να βοηθούν το σέλινο, οι πιπεριές, ο ανανάς και το πράσινο μήλο που δρουν αποτοξινωτικά.

  Η γυμναστική μπορεί και να προστατέψει αλλά και να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση. Ως ιδανικό πρόγραμμα συστήνεται ο συνδυασμός αερόβιας με αναερόβια δραστηριότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας, η μείωση του λιπώδους ιστού, αλλά και η αύξηση του μυικού ιστού.

   

  Ναι, δεν είστε οι μόνες που έχετε κυτταρίτιδα. Αν, λοιπόν, κάθε φορά που κοιτάζεστε στον καθρέφτη αισθάνεστε άσχημα, σκεφτείτε ότι το 80% των γυναικών, ίσως και περισσότερο, έχει κυτταρίτιδα. Κάντε την αλλαγή στην ζωή σας και μπείτε στο υπόλοιπο 20%!

  πηγή:  www.staystrong.gr