• Ο αθλητισμός και η φυσική δραστηριότητα

  Ο αθλητισμός και η φυσική δραστηριότητα

  Η στήριξη των ασθενών με καρκίνο

  Η άσκηση θεωρείται ως ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη καρδιακών και κυκλοφορικών προβλημάτων, προστατεύει από την απώλεια των οστών και των μυών, διαβήτη και πολλές άλλες ασθένειες.

  Η τακτική σωματική άσκηση εμποδίζει επίσης ορισμένες μορφές καρκίνου. Οι άνθρωποι που αθλούνται τακτικά αρρωσταίνουν, στατιστικά λιγότερο από τον μέσο όρο του πληθυσμού, από τον καρκίνο του παχιάς εντέρου ή του καρκίνου του μαστού.

   Κατά τη διάρκεια και μετά τον καρκίνο: προστασία ή άσκηση;

  Τι είναι καλύτερα η προστασία ή η κίνηση: Η απάντηση από τους εμπειρογνώμονες είναι πλέον σαφώς για το θέμα αυτό. Η άσκηση και ο αθλητισμός διαδραματίζει για τους περισσότερους ασθενείς σημαντικό ρόλο. Πιθανές συνέπειες της ασθένειας και της θεραπείας μπορεί να μειωθεί αποφύγουν μέσω ειδικών ασκήσεων.

  Προσαρμοσμένη κατάρτιση άσκηση βελτιώνει επίσης την κούραση, το λεγόμενο σύνδρομο κόπωσης που υπέστη πολλούς ασθενείς πολύ καιρό μετά την θεραπεία.

  Τέλος, υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση της άσκησης στην Ψυχολογική κατάσταση των ασθενών με καρκίνο.

   Κατά τη διάρκεια της θεραπείας: Μπορούμε να ασκηθούμε:

  Στη δεκατιε του 90 δημιουργήθηκαν μεγάλες και πολλές συζητήσεις, έρευνες που κανανε το πανεπιστήμιο Freiburg όπου οι καρκινοπαθείς κατά την διάκια τις χημειοθεραπείας με υψηλών δόσεων κανανε άσκηση. Οι επέυνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με σύνδρομο κόπωσης μετά τη χημειοθεραπεία ήταν λιγότερο έντονη από ό, τι στην ομάδα ελέγχου. Οι ασθενείς, οι οποίοι είχαν αθλούτανε για 30 λεπτά σε ένα ειδικό ποδήλατο κρεβάτι, αισθάνθηκαν διανοητικά καλύτερα και είχαν λιγότερο φόβο. Αρκετές πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς που ασκούν κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας υπό ιατρικό έλεγχο επωφελούνται από αυτό θα είναι πιο παραγωγικοί και θα υποφέρουν λιγότερο από παρενέργειες.

  Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ασθενείς προχωρημένο καρκίνο μπορεί επίσης να επωφεληθούν από αθλοθεραπευτικά προγράμματα. Αισθάνονται λιγότερο κουρεμένοι και είναι πιο ισχυρές

   Η άσκηση βοηθάει την αποκατάσταση

  Κατά τη φάση της αποκατάστασης και προς το τέλος της θεραπείας, οι περισσότεροι ασθενείς θα λάβουν μέρος στην αθλοθεραπεία. Η άσκηση στην αποκατάσταση έχει πολλές λειτουργείς:

  – Ενισχύει τη γενική υγεία

  – Δίνη στους ασθενείς την εμπιστοσύνη και το αίσθημα στο σώμα τους

  – Η άσκηση τους διδάσκει, την πιθανή μείωση που έχουν οι ασθενής στην ικανότητας τους