• Outdoor TRX! Οι ιμάντες που σε φτάνουν στα όρια σου, βγαίνουν στη φύση!

  Outdoor TRX! Οι ιμάντες που σε φτάνουν στα όρια σου, βγαίνουν στη φύση!

  Γράφει η Όλγα Ν. Τσιπτσέ

  Ο αθλητισμός τα τελευταία χρόνια έχει φθάσει σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα, και έχει συνυφασθεί με την οργανωτικότητα των ανθρώπων, με την ολοκλήρωση και ωρίμανσή τους, με την αποφυγή κακών συνηθειών και συναναστροφών κ.α. Από πολύ μικρές ηλικίες, οι γονείς τρέχουν τα παιδιά τους σε ακαδημίες και ομίλους, με στόχο να απορροφηθούν από αθλητικές πάσης φύσης ομάδες και να προσηλωθούν εκεί αντί σε συνήθειες βλαπτικές για την υγεία των παιδιών.

  Τι γίνεται όμως με όσους δεν ήταν ποτέ αθλητές, με όσους ανακάλυψαν τα οφέλη της εξάσκησης σε μεγαλύτερες ηλικίες ή με όσους ήταν κάποτε αθλητές, αλλά όχι πλέον; Για όλους αυτούς, και πολλούς ακόμη, υπάρχουν τα γυμναστήρια, και ειδικά αυτά με εξειδικευμένους στόχους.

  Με το πέρασμα των εποχών, παρατηρείται μια διαρκής εξέλιξη στο χώρο της ερασιτεχνικής άθλησης. Και ο λόγος για την εξέλιξη αυτή, γιατί οι ανάγκες των αθλούμενων συνεχώς αλλάζουν και οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται.

  Νέα μόδα και πολύ δραστική μέθοδος εκγύμνσης αποτελεί το TRX.

  Είναι ένα φορητό όργανο γυμναστικής με ιμάντες που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος του αθλούμενου, για να δημιουργήσει την αντίσταση που απαιτείται για ναχτίσει δύναμη, ευελιξία και ισορροπία.

  Ο Νίκος Βιτούλας, είναι πτυχιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, με πλούσια εμπειρία στο χώρο της ποδηλασίας και της αερόβιας άσκησης και τα τελευταία 5 χρόνια ιδιοκτήτης ενός εξειδικευμένου κέντρου εκγύμνασης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ο οποίος επιλέγει το TRX για γρήγορα και σωστά αποτελέσματα.

  Vitoulas Nikos

  Όπως αναφέρει ο ίδιος, για το TRX, τη δεκαετία του ’90, o Randy Hetrick ήταν μέλος των Navy SEALs στις ΗΠΑ, μία επίλεκτη ομάδα του Αμερικανικού Ναυτικού που εκπαιδεύεται για να επιβιώνει στις πιο αντίξοες συνθήκες. Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Aaron Baldwin, πρώην Master Chief των Navy SEALs, είπε ότι «έφτιαχνε μπάρες χρησιμοποιώντας μόνο πλαστικά μπουκάλια από γάλα, φρέσκο μπετόν κι ένα ανθεκτικό κλαδί δέντρου». Ο Hetrick με τη σειρά του χρησιμοποίησε τις γνώσεις από την εκπαίδευσή του για να φτιάξει ένα εύκολο στη χρήση σύστημα άσκησης, το οποίο κατασκεύασε από τα πιο απλά υλικά. Το χρησιμοποίησε για να βοηθήσει τον ίδιο και την ομάδα του να διατηρήσουν τη φόρμα τους, χτίζοντας δυνατό κορμό και βελτιώνοντας τη σταθερότητα των μυών και των αρθρώσεών τους ακόμα και σε δύσκολους χώρους, όπως αυτός του υποβρυχίου. Αυτό το σύστημα το ονόμασε αργότερα TRX.

  Αν δεν συντρέχουν λόγοι που να απαγορεύουν στον αθλούμενο την γυμναστική γενικά, τότε η προπόνηση με TRX είναι από κάθε άποψη ιδανική. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας και σε οποιοδήποτε μέρος θελήσετε, ενώ το ασκησιολόγιο μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου και να γίνει από αρκετά εύκολο, μέχρι εξαιρετικά απαιτητικό. Η ποικιλία των ασκήσεων είναι πολύ μεγάλη (παραπάνω από τριακόσιες αερόβιες και δυναμικές), αλλά για τους αρχάριους συνίσταται η παρακολούθηση από ειδικευμένο γυμναστή, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί.

  Outdoor-Team by Nikos Vitoulas

  Ο Νίκος Βιτούλας συνδύασε λοιπόν, την αγάπη του για τους ιμάντες και την έμπνευση που του δινει η φύση και δημιούργησε το outdoorteam. Στην ομάδα μπορεί να απολαύσει κανείς τα οφείλη της φύσης και να πειραματισθεί με αθλήματα που ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι θα δοκιμάσει. Όπως δηλώνει: «Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη ομάδα αθλητικών δραστηριοτήτων. Ποτέ ξανά δεν δόθηκε η ευκαιρία  σε κάποιον αθλούμενο να έχει τόσες πολλές δυνατότητες παρακολούθησης και ενεργής συμμετοχής σε αθλήματα και προπονητικά στυλ. Σίγουρα, αρκετοί από μας έχουμε ενεργή συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο  ή σε κάποιο αθλητικό κέντρο. Πόσες φορές δε σκέφτηκε κάποιος, ότι θέλει να ασχοληθεί με κάποιο σπορ, αλλά ποτέ δε του δόθηκε η ευκαιρία. Γυμναστήρια, crossfits,personalstudios, γήπεδα, ομάδες, τώρα μπορεί κανείς να τα έχει όλα σε ένα και όλα μαζί και το σημαντικότερο: την επαφή με την φύση  και  το οξυγόνο! Μια εναλλακτική γυμναστική, που προεκτείνει την εκγύμναση στο γυμναστήριο, που έχει τα σημαντικά οφέλη της, αλλά κυρίως που έρχεται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και απευθύνεται σε άτομα  ηλικίας 15 εως 70 ετών (για τα άτομα που είναι μικρότερα των 18 ετών απαραίτητη προϋπόθεση η γονική ευθύνη –συναίνεση).

  gym-outdoor

  Αυτό είναι το λεγόμενο Outdoortraining, δηλαδή γυμναστική στη φύση, συνδυασμός φυσικής κατάστασης και στοχευόμενης προπόνησης ενδυνάμωσης στην ομορφιά και ελευθερία της φύσης !»

  paralia-outdoor

  Αντίθετη έννοια είναι το Indoortraining, που είναι στην ουσία Personal Training σε μικρά  groupακια 4 με 5 ατόμων  στο χώρο του εξειδικευμένου γυμναστηρίου με λειτουργικές προπονήσεις σε κλειστά στάδια της πόλης, προπονήσεις crosstraining – crossfitσε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους της πόλης καθώς και δυνατότητα προσωπικής  εξατομικευμένης προπόνησης ( personaltraining ) στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο των αθλούμενων. Και όλα αυτά κάτω από τη σκέπη και οδηγίες του εξειδικευμένου γυμναστή.

  paralia-outdoor-thessaloniki

  Γιατί είναι ευκαιρία η εξάσκηση στη φύση;

  Ο Ν. Βιτούλας απαντά: “Πέρα από τα οφέλη εκγύμνασης στο φυσικό περιβάλλον ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία να πειραματισθεί με τα εξής αθλήματα και μάλιστα με μια ελάχιστη συνδρομή πλέον της συνδρομής που καταβάλει στο γυμναστήριο.

  Συγκεκριμένα το προπονητικό πλάνο εμπεριέχει τρέξιμο στην νέα  παραλία  Θεσσαλονίκης είτε στο Σέιχ Σου, δηλαδή βουνό για να υπάρχει εξάσκηση σε χώμα και ανηφορικές διαδρομές, ωστε να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση  και αντοχή, σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης-ισορροπίας-εκρηκτικότητας.

  Το κομμάτι της  ενδυνάμωσης αποτελείται από λειτουργικές κυρίως ασκήσεις  με το βάρος του σώματός μας, προπόνηση με ιμάντες αιώρησης  TRX και kettelbells , σε συνδυασμό με επιπλέον δραστηριότητες όπως yoga  ή pilates σε βουνό ή θάλασσα, ποδηλασία σε δρόμο αλλά και βουνό, κολύμβηση  σε θάλασσα αλλά και πισίνα, TRXστη φύση, Crosstrainingστη φύση, δηλαδή κυκλική προπόνηση με φυσικά εμπόδια, ορειβασία, αναρρίχηση, καταδύσεις, kitesurf, ski- snowboard”