• Χαμηλό σωματικό βάρος και κίνδυνος εμφάνισης άνοιας

  Χαμηλό σωματικό βάρος και κίνδυνος εμφάνισης άνοιας

  Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία, δείχνει πως οι ενήλικες μέσης ηλικίας με χαμηλό σωματικό βάρος, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο
  εμφάνισης άνοιας, συγκριτικά με συνομήλικα άτομα με υγιές σωματικό βάρος.Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 55 ετών κατά μέσο όρο, με μέσο δείκτη μάζας σώματος 26.5 kg/m2 στην έναρξη της μελέτης. Μετά από διάστημα παρακολούθησης 9 ετών, σχεδόν 50.000 εθελοντές διαγνώστηκαν με άνοια.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες με χαμηλό σωματικό βάρος (με δείκτη μάζας σώματος χαμηλότερο του 20) είχαν 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Από την άλλη, η μελέτη έδειξε επίσης πως τα άτομα με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, σε αντίθεση με ευρήματα παλαιότερων μελετών που έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

  Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης, οι λόγοι για τους οποίους το αυξημένο βάρος ενδεχομένως να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας δεν είναι γνωστοί, ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να γίνει κατανοητό εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι μηχανισμοί. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει, τα παρατηρούμενα ευρήματα «ανοίγουν δρόμο» για τη διερεύνηση πιθανών προστατευτικών παραγόντων ενάντια στην εμφάνιση της νόσου, που μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών πρακτικών.

  Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr